mandag 30. juli 2018

Torpet, Sesong 2, episode 1

Ny sommer, nye muligheter!
Vi bråstarta ferien med en tur til Beijing i Kina med et vennepar. Det var en fantastisk tur, med de beste reiselederne (våre venner) som er lommekjent i Beijing OG snakker flytende kinesisk! Kanskje kommer det et innlegg fra den turen senere.
Skulle jo lage et innlegg om bryllupet også, kom jeg på nå... Det kommer vel sånn smått om senn.

Anyway.
Etter Kinaturen var det på tide å brette opp ermene og gyve løs på arbeidet på torpet.
Dette maleriet Grethe Berge tenkte jeg var greit å begynne med. Det er sånn tunet så ut i fjor!


Men der oppdaget vi at vannpumpa var gåen. Så vi kjøpte en ny, og Christian fikk den tvilsomme glede av å prøve å koble den til. Var ikke vanskelig å skjønne på han at det var en hat-jobb, men vi fikk vann til slutt! Han fyren der altså....<3

Vi vet ikke helt hvor dyp brønnen er, og vannkvaliteten er ikke super-innbydende med sin lett brunkulørte farge, så vi har bestemt oss for å investere i en ny brønn. Da vil få deilig, klart drikkevann som også kan kobles til en fremtidig oppvask- og vaskemaskin! Men vi er ikke alene om å ville borre ny brønn i denne tørken! Så ventetiden er lang. Så til høsten kanskje? Enn så lenge klarer vi oss med det vi har.



Dusjen bruker vi ikke, for det er en fantastisk badeplass 3 minutter unna. I denne varmen har det vært uvurderlig! Og barna har jo blitt skikkelig tøffe og hopper fra brygga på dypet og svømmeferdighetene forbedres stadig.
Her er Hjalmar i farta!
Sommeridyll

 Men vi kan ikke bare bade og kose oss, vi må jobbe skal vi bli ferdige noen gang!
Vi fikk skrudd opp barnas gamle køyeseng på lille soverom. Veldig deilig å få inn noen møbler!
OSB-plate-veggen til venstre har blitt grunna og malt og er klar for tapetsering!
Tror det blir veeeeeldig fint og gleder meg som en liten unge til å sette igang!

Her er Christian i gang med gulvlegging i det store soverommet. Det er en tung drittjobb, da alt skal vatres og støttes opp. Men hva er det han ikke fikser da??
Ingenting.

Sydveggen i det store soverommet har tidligere vært yttervegg med vindu. Dessverre er denne veggen så sliten og et lappeteppe av treverk etter råteskader, så vi dekker den retten og sletten til med OSB-plater. Mindre slipejobb!

Her vil Hjalmar være med å hjelpe. Barna er så tålmodige og flinke når vi er der. De kuler'n en del i paviljongen med Ipad, så klart. Men de hjelper også til med forskjellige småjobber, og aktiviserer seg selv med å oppdage nye ting i nærområdet og finne insekter.
Og når besteforeldre kommer på besøk, tar de dem med til sjøen for å bade.


 Stein og Bjørn kom opp for å kløyve veden de hogg i fjor. Barna fikk jobben med å stable veden i skjulet, og de gjorde en super jobb i varmen! De måtte riktig nok bestikkes med litt brus, is og lovnader om bading og Ipad-tid, men jobben ble gjort!
Vi har bestemt oss for å droppe vinterisolering av hytta, så kommer veden godt med om vi skulle finne på å ta oss en tur i vinterkulda. Da sparer vi oss for en god del jobb, penger og knoteri mtp å utvide ytterveggene. Tror det er like greit.




   Når vi er ferdige med hytta og sikkert sitter igjen med masse ekstramaterialer, da MÅÅ vi ha oss en slik flåte som på bildet! De er helt geniale! Her tar folk med seg hele familien med bikkjer og unger og hele sulamitten og drar og fisker.  Under fotball-VM så de på kamper midt ute på sjøen!
Man får ikke bruke bensin/ dieselmotor her, men de har en liten, lydløs elektrisk påhengsmotor som får flåta til å lunke seg bedagelig bortover vannet.


 Stemningskveldsbilde av Tiril som har ordnet seg med en aldri så liten leselampe, så hun får lest mormors gamle Eventyrblader på senga.


Tilbake til jobbinga!
Her er vi igang med bjelkelaget til etasjeskillet over store soverom. Gulvet er ferdig lagt og snart kommer veggene på plass.



Og VOILÀ!
Så har vi et nytt rom! Svalt og godt i varmen, noe Hjalmar kjapt fant ut. Med en deilig lukt av treverk, istedenfor lukta av rått jordgulv...




Kryss i taket! Christian maler!! Og det ble ganske fint også!! Hva skjer med verden? Skal han liksom fikse det også nå da, det som var MIN greie!?
Ja, men det er greit, for det er ganske kjedelig å male tak.

Første grunning er malt i både lille og store soverom, men før andre strøk skal vi investere i litt bedre pensler og ruller, for så himla pent ble det jo faktisk ikke... Men det er pga utstyret, ikke håndverket!



Christian forbereder seg på legging av nytt tak.
Bildet er litt morsomt, for han ser proporsjonalt helt feil ut, pga dybden på taket han står på! :D

Anyway. Han fikk målt opp hva han trengte, og nå er materialer bestilt!
Det ankommer om få dager, og det samme gjør et arbeidslag av sterke menn.
Jeg vet at når taket er ferdig, vil Christian kjenne seg 20 kg lettere, for dette er en omfattende jobb! Vi får håpe været forsetter å være så tørt en stund til!
Kryss fingre og tær folkens!


Avslutningsvis kan jeg informere at vi har fått oss et slags husdyr, i form av en ung-elg. Vi tror han heter Helge, muligens Helga. De tre siste dagene vi var der, så vi han hverdag, ofte flere ganger daglig. Virker som han digger området like mye som oss! Har bilder av han, men han syns jo nesten ikke, så dropper det. Har også sett store, brune harer, traner, musvåk, røy og firfisler under oppholdet. JO! Også en blodigle! Tiril syns ikke det var så stas da...

Det var nylig måneformørkelse, så jeg satt litt opp i paviljongen den natta. Så ingen måne på en god stund, men endelig kom den! Men den så egentlig ganske vanlig ut og ikke stor og rød som forespeilet. Nu vel. Ble et litt fint bilde da.

1 kommentar:

  1. Detter blir artig å lese om 10-15 år, når vi lurer på hva vi gjorde sommeren 2018. Dette kommer til å bli et kjempekoselig familiested
    Kari Hasle

    SvarSlett

Torpet, sesong 7, episode 1

 Okey, denne "sesong ditt, episode datt"-ideen min funker dårlig. Ble ikke noe skriblerier i forrige sesong, så vi hopper elegant ...